begin               logopedie              beeldende vormgeving         boekbinden         

 

COMMUNICATIE ALGEMEEN

MET ANDERSTALIGEN IN HET BIJZONDER

een handreiking

Colofon 2000 Auteur: M.A.E. van der Heij≠den Binding: Ambachtelijke boekbinderij DURFAL, GENDT Handgemaakt / handmade Copyright: M.A.E. van der Heijden en Stichting Strenatui Alle rechten voorbehouden Uitgever: Stichting Strenatui  2005 Herzien voor webpublicatie

 

INLEIDING Spreken doen we met onze mond. De mond heeft echter in de eerste plaats als functie het tot ons nemen van voedsel. De spieren die we gebruiken bij eten en drinken door te bijten, kauwen, zuigen, slikken, zijn dezelfde spieren die we gebruiken om te komen tot spreken. De mondbewegingen worden aangestuurd vanuit de hersenen en het centraal zenuwstelsel. Met deze mondbewegingen proberen we een boodschap over te brengen. We spreken. Spreken is een vorm van communicatie. Spreken is feitelijk het overbrengen van in ons hoofd gevormde beelden: taal. Deze beeldvorming vindt voornamelijk plaats in de rechter hersenhelft. De indrukken die we opdoen via de zintuiglijke waarneming (zien, horen, tast of voelen, ruiken en proeven) zetten we in de linker hersenhelft om in gesproken of geschreven taal, woorden.

Maar wat als twee mensen een 'andere' taal spreken? Is er dan toch communicatie mogelijk? En zo ja: Hoe komt die dan tot stand? De informatie in deze brochure is beperkt. Ze is bedoeld als een eerste kennismaking.

Naast het informatieve doel beoogt de inhoud van de brochure ook de nieuwsgierigheid te prikkelen. Hopelijk nodigt het uit naast de zintuigen horen en zien meer de andere vormen van waarnemen namelijk tast, reuk en smaak in te schakelen. Dit geldt voor de eigen beleving, en door het onderwerp van gesprek te laten zijn in het contact met de andere (anderstalige) mens.

Meer weten? Ga dan naar

1. Wat is communicatie?

2. Communicatie met anderstaligen

3. Wanneer vindt communicatie plaats

4. Workshop: enkele ideeŽn

5. Hoe verbeter je de communicatie

 

copyright  maevdh                               het laatst bijgewerkt  09-09-2010 12:00
in 2010 draag ik de site op aan mijn kleinkinderen Karlijn Frederique Clemens en Syb

schrijf je reactie in het gastenboek

http://www.aa-nederland.nl/alanon.htm
aan de informatie op deze website wordt met zorg gewerkt. de informatie is niet bedoeld als vervanging van professioneel advies. het is niet de bedoeling aan de hand van de informatie zelf diagnoses te stellen. raadpleeg een arts of andere deskundige. de auteur kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige vorm van letsel of schade dan ook, voorkomend uit gebruik of misbruik van de informatie op deze website.